Bagning med surdej er ikke bare en kulinarisk proces, det er en rejse ind i et håndværk, der har været praktiseret i tusinder af år. Når du beslutter dig for at gå i gang med at bage med surdej, træder du ind i en verden, hvor tålmodighed er en dyd, og tid er en ingrediens.

Den surdejstarter, du skaber og nænsomt opdrager, bliver et symbol på forbindelsen mellem natur, mad og videnskab. At nære din starter med en blanding af kvalitetsmel og vand er en simpel, men kraftfuld handling, der bærer på magien af mikrobiologi. Hver dag vil du være vidne til, hvordan din starter kommer til liv, transformerer og udvikler sin egen unikke karakter og smagsprofil.

Bagning med surdej er at omfavne variation og improvisation, fordi hver starter er unik, og hvert brød du bager, fortæller sin egen historie. Denne proces belønner dem, der værdsætter håndværket, detaljen og glæden ved at skabe noget med egne hænder. Det er en fordybelse i den langsomme madbevægelse, hvor det at tage sig tid giver maden mere smag og nærhed.

Det brød, du ender med, er ikke kun et produkt af dine ingredienser, men også af de timer og kærlighed, du har lagt i det. Et surdejsbrød har en kompleksitet og dybde af smag, som kommercielt gær simpelthen ikke kan matche. Den knasende skorpe, det bløde, luftige indre og de rige, nuancerede noter af syrlighed er belønningen for din tålmodighed og flid.

Men måske den mest inspirerende grund til at bage med surdej er den følelse af fællesskab og forbindelse, det bringer. At dele et brød, du har bakt fra bunden, med familie og venner, er en dybt tilfredsstillende oplevelse. Det er en invitation til at stoppe op og værdsætte det simple, men alligevel utroligt komplekse, vidunder ved et brød bagt med intet andet end mel, vand, salt og tid.

Så hvorfor ikke give dig selv gaven af at lære kunsten at bage med surdej? Det er ikke bare en måde at lave brød på – det er en måde at leve livet på, med opmærksomhed og værdsættelse for hver bid.

Surdejsstarter

Surdejsstarter

Lav din egen surdejstarter ved at blande fuldkornsmel og ublegnet hvedemel med vand. Foder starteren dagligt ved at fjerne halvdelen og tilføje frisk mel og vand. Opbevar den ved stuetemperatur, og efter 5 dage er den klar til bagning, hvis den er boblende og dufter sødt. Vedligehold ved at fortsætte fodringen for en levedygtig starter på lang sigt.
Forb. tid 7 days
5 minutter
Ret Bagværk, Surdej
Køkken Internationalt
Antal 1 glas

Equipment

  • 1 køkkenvægt
  • 1 Syltetøjsglas med låg

Ingredienser
  

  • 50 gram hvedemel
  • 50 gram stenformalet fuldkornsmel
  • 100 gram vand

Sådan gør du
 

  • BLAND: Kombiner mel og vand i en beholder med låg. Placer låget ovenpå, men lad det være uforseglet, så der kan strømme luft ind til den nye starter. Det burde tage 2 til 3 dage at se tegn på liv fra starteren.
  • BAG: Ved dag 5 burde du have en starter med masser af bobler, som burde vokse kraftigt. En stærk, moden starter burde have en sød, næsten frugtagtig lugt.Når dette sker, er din starter klar til at lave en af brødopskrifterne, der følger. Hvis den har en sur, alkoholisk aroma, smid den ud og start forfra.
  • FODER: Når du ser bobler begynde at vise sig på overfladen, er det tid til at begynde at fodre starteren. Fjern halvdelen af den gamle starter og kasser den. Bland så mere starter ifølge opskriften. Gentag denne fodring hver dag.
  • FORTSÆT MED AT FODRE: Hver gang du bruger din starter til bagning, husk at beholde en lille portion, og fortsæt med at fodre den ifølge de samme forhold givet tidligere. Starters kan vare i årevis, hvis du fodrer dem korrekt og konsekvent.
Keyword Bagværk, Brød, Hjemmebag, Surdej, Tilbehør

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering