Fodboldskader

Fodboldskader kan behandles og forebygges effektivt med kinesiologi
Fodboldskader kan behandles og forebygges effektivt med kinesiologi

Når man er aktiv på grønsværen, så er mange og hyppige fodboldskader et yderst velkendt fænomen. Det er ikke nødvendigvis kæmpestore skader. Men tit mange, irriterende og langvarige skader, som desværre betyder fravær fra træningsbanen – og hvad værre er: fra kampene!

Det kan være nedbrydende på både motivationen, fodboldglæden og da absolut på den gode form. Og dermed have store konsekvenser for spilleren. For når man ikke kan træne, så bliver man heller ikke udvalgt til at spille kamp. Og alt efter hvilket niveau man er på og hvilken liga man spiller i, kan det altså være grusomt og fatalt.

Erfaring med fodboldskader

Jeg har efterhånden igennem mine mange års erfaring både som behandler og terapeut – men også som aktiv del af fodboldverdenen på eliteplan – haft en del unge fodboldspillere på briksen, som alle fortæller den samme historie:

Bliver skadet. Kommer til fysioterapeut. Får øvelser som skal laves hjemme (hvilket kan være svært at få gjort i en travl hverdag. Og hvor sjovt er dét egentligt lige?). Holder pause fra fodbold. Smerter mindskes. Starter træning op igen. Har det sjovt i noget tid. Smerter og skader vender tilbage. Og så begynder møllen forfra en gang til.

Det er frustrerende for spilleren, men også for forældrene, som jo vil deres børn det bedste. Og som ofte – i hvert fald i de lidt højere rækker – bruger mange ressourcer i form af både tid, penge og energi på at støtte deres dygtige og aktive børn.

Hvilken type fodboldskader ser jeg oftest?

Alt efter hvor gammel fodboldspilleren er kan der være forskel på hvilke skader der er mest aktuelle. Dem jeg har set mest hos teenagedrengene er det velkendte:

Schlatterknæ (som skyldes en overbelastning/betændelsestilstand af/i senetilhæftningen til knæskallen. Dette sker især når drengene begynder at skyde i vejret med lynets hast, hvilket kan være voldsomt for kroppen.) Schlatterknæ er en træls og irriterende lidelse, som vil gå over af sig selv med tiden.

“Hoftebøjeren” som virkelig er en af dé tilbagevendende lidelser fodboldspillere har “glæde af”. Manglende fleksibilitet og elasticitet i de pågældende muskler forårsager ofte problemer enten i form af akutte skader ved skud på mål, acceleration eller hurtige vendinger og retningsskift.

Hælsmerter som opstår hos aktive børn i voksealderen skyldes ofte Severs syndrom. Dette er smertefuldt og skyldes overbelastning i hælbenets vækstzone, ofte når achillessenen trækker i denne del grundet hurtig vækst. Det opstår typisk hos børn i alderen fra 7 til 13 år og kan begrænse aktiviteter som løb og hop. Syndromet er normalt midlertidigt og kan behandles, og smerterne forsvinder som regel med tiden.

Men er man utålmodig – hvilket disse fodboldspillere jo typisk er – så kan man både lindre smerterne og nedsætte risikoen for tilbagefald med kinesiologi.

Kinesiologi som behandlingsmetode

Men hvorfor er kinesiologi så effektivt når nu stort set alle andre metoder fejler?

Det er fordi man med kinesiologien arbejder fuldstændig målrettet den præcise problematik, som fodboldspilleren kommer med.

Gennem de kinesiologiske tests kan jeg nemlig finde frem til årsagen på den eller de pågældende fodboldskader. Og samtidig både afbalancere dén OG den medfølgende (eller årsagsgivende) stressreaktion i kroppen, hormonbalancen (som jo i hvert fald hos teenagere er skyld i meget ravage – OG som en win-win situation også kan give en mere rolig atmosfære i hjemmet). Og faktisk også fjerne eventuelle underliggende negative overbevisninger, som kan være medvirkende til, at barnet ikke tror på sig selv og derfor føler sig presset.

Et pres, som utroligt ofte fører til fodboldskader, fordi underbevidstheden dermed vil give kroppens ejermand (eller -kvinde) en tiltrængt pause. Dog uden at den jo så tager forbehold for den ekstra stress vedkommende så får. Det er i bedste mening, men altså temmelig ofte både uheldigt og uhensigtsmæssigt.

Hvad sker der når man føler sig presset?

Jeg oplever ofte meget stressede nervesystemer, som medfører ubalancer i kroppens elektrolyt- og mineraloptag. Hvilket igen skaber ophobninger i væv, muskler og sener. Som så igen giver smerter. Og fodboldskader!

Og så er det bedste af det hele næsten, at barnet overhovedet ikke selv behøver kende til – eller at skulle fortælle om – eventuelle problemer ift. manglende selvværd, at føle sig under pres eller andet.

Med mine kinesiologiske behandlinger kommunikerer jeg med kroppen via neurologisk feedback – og behøver dermed ikke skulle grave rundt i noget, som barnet/teenageren højst sandsynligvis slet ikke har lyst til at fortælle. Fordi det måske kan gøre mor og far kede af det.

Derudover behandler jeg helst barnet/den unge alene, da det også kan være svært at “give slip” når mor eller far er ved siden af. De bedste resultater opnås i hvert fald på denne måde.

Gør behandlingerne ondt?

Kinesiologi er ufarligt. Det gør ikke ondt, men er en blid og nænsom – omend utrolig effektiv – måde at arbejde med selv dybtliggende problematikker. Det kræver ikke hverken kedelige og intetsigende hjemmeøvelser eller at blive stukket med nåle. Man kan ligge helt afslappet på min briks imens behandlingen gennemføres.

Det er en genial måde at få den aktive krop tilbage på ret køl på.
Så glæden til at bevæge sig ikke går tabt allerede i barnets tidlige år. For det vil da være brandærgerligt!

Det kræver desuden ikke lange, opslidende og dermed overdrevent dyre forløb. Men kan oftest klares på et par enkelte behandlingssessioner. Alt efter problematikken naturligvis. Alt tilpasses individuelt!

Kontakt mig endeligt, for at få mere information eller for at booke tid til at få din fodboldspiller tilbage på banen igen. Bogstaveligt talt!

PS. Det gælder naturligvis også voksne fodboldspillere – eller udøvere af andre sportsgrene 😉